Hoe werkt speltherapie

speelgoedpoppetje staat buiten de groep

Speltherapie start met drie observatiesessies. Hierin wordt gekeken wat de sterke kanten zijn van uw kind en op welke manier speltherapie ingezet kan worden om uw kind verder te helpen groeien.“Ik mag er zijn” zijn de meest basale ervaringen van een kind in speltherapie.Het kind krijgt de ruimte om te zeggen wat hij denkt en voelt.

 

Het kind mag zelf kiezen wat hij wil spelen. Een kind dat last heeft van nare gebeurtenissen kan daarover spelen en op die manier zijn ervaringen verwerken.

 

 

 

Een kind dat het moeilijk vindt om te verliezen, kan met spel op een veilige manier leren met verlies om te gaan en bouwen aan zijn zelfvertrouwen.

 

knikkerbaan

 

 

Een kind met faalangst gaat spelenderwijs ontdekken hoe hij zijn drang naar prestatie los kan laten.

 

 

 

 

Spelen met zand en water maakt dat een kind zich gaat ontspannen en daardoor meer bewust wordt van zijn gevoelens.

 

zwaardgevecht

 

 

Met rollenspel kan een kind op een veilige manier experimenteren en oefenen met gedrag dat hij in het dagelijks leven nog niet durft of kan.

 

 

En zo zijn er nog vele situaties waarbij speltherapie een oplossing kan bieden.

Een leeftijdsgenoot of broertje of zusje kan ook wel eens mee komen naar speltherapie. Een kind kan bijvoorbeeld oefenen met samen spelen en met opkomen voor jezelf. Ook kan het helpen als een ouder één of meerdere keren mee speelt.

Naast spel, kunnen er ook kindgesprekken zijn. De therapeut sluit aan bij de beleving en het niveau van functioneren van uw kind. Door deze manier van werken, voelen zowel jonge kinderen als opgroeiende tieners zich op hun gemak wat de basis is voor het welslagen van therapie.

Met kindgesprekken gaat de therapeut samen met uw kind op zoek naar welke situaties hij graag veranderd wil. Het kind voelt zich hiermee gehoord en gezien. Hierdoor kan een kind gemotiveerd raken om oplossingen te bedenken en uit te voeren, voor dingen waar hij last van heeft in het dagelijks leven.

Spelervaringen zorgen voor herstel en groei van het kind. Dit is de kracht van spel.

zand

Copyright 2023, Praktijk voor Speltherapie Ankie de Gelder.

KvK: 62818252

Telefoon: 06 51 333 761